بیماری ها, علائم بیماری

بیماری دیابت

بیماری دیابت و علائم بیماری دیابت

بیماری دیابت

دیابت، این بیماری مزمن و مخوف …قضیه چیه؟ راستش قصد داریم درمورد بیماری دیابت یه سری اطلاعات باحال کسب کنیم،

وقتی اسم دیابت میاد اولین چیزی که توی ذهن شما تداعی میشه انواع انسولین و قرص های کاهش قند خون مثل متفورمین، گلی کلازید و ریپاگلینید و.. هست، یقینا افراد دیابتی که این مطلب رو می خوانند با این اسم ها آشنایی کامل دارند. (انسولین : نوعی داروی تزریقی است که در انواع مختلف و به صورت های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد، تا قند خون فرد دیابتی را در حالت نرمال نگهدارد)

اما دیدگاه من با شما متفاوته، چون من، مقصر اصلی این داستان رو غده ی پانکراس میدونم، درسته .. پانکراس یا همون لوزالمعده ی خودمون.

(از نظر من پانکراسی که درست کار نمیکنه باید اخراج بشه..اما این کار عملا شدنی نیست.. می پرسید چرا؟ خب معلومه نمیشه این غده ی گوارشی مهم رو دور انداخت. مارو دور ننداز.. ما اونقدرا هم به درد نخور نیستیم)

خب قضیه یکم پیچیده شد پس باید چیکار کرد؟ میگم بهتون..

اما قبلش پیشنهاد می کنم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید که قراره با هم کلی اطلاعات جالب یاد بگیریم..

خب اینجا چند تا سوال مهم پیش میاد، اصلا بیماری دیابت چی هست؟ چجوری دچارش می شویم؟ مهم تر از همه چه راهکار هایی وجود داره که باید انجام بدیم تا احتمال ابتلا به این بیماری کمتر  شه؟

یه لحظه صبر کنید ببینم !! پس پانکراس چی شد؟ مگه نگفتم تمام این قضایا زیر سر اونه؟

پس بذارید از صفر شروع کنیم و اول از همه بریم ببینیم غده ی پانکراس چی هست و چجوری کار می کنه.

پانکراس (لوزالمعده) چیست؟

پانکراس یا لوزالمعده غده ی گوارشی پهن و طویلی است، که در قسمت فوقانی شکم و پشت معده قرار گرفته و در حدود 12 تا 15 سانتی متر طول و تقریبا 100 گرم وزن دارد.

پانکراس علاوه بر ابینکه یک غده ی درون ریز است و ترشحات هرمونی خود مانند انسولین و گلوکاگون را وارد جریان خون می کند، یک غده ی بیرون ریز هم محسوب می شود، زیرا علاوه بر هرمونها، آنزیم ها و مواد دیگری هم ترشح می کند، که مستقیما وارد محیط روده می شوند و به هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات یا همان قند کمک می کند. (انسولین و گلوکاگون : هورمون هایی هستند که به کنترل گلوکز (قند خون) کمک می کنند.)

(خب تا اینجا به طور خلاصه با غده ی مهم پانکراس آشنا شدیم و کاربردش رو یه کوچولو بررسی کردیم و قطعا شما هم مثل من به این نتیجه رسیدین که پانکراس دور انداختنی نیست.)

حالا وقتشه که ببینیم دیابت چیه؟

بیماری دیابت چیست ؟

دیابت یک نوع بیماری است که در اثر کم کاری غده ی پانکراس و کاهش سطح هورمون انسولین در بدن بروز می کند، در این بیماری بدن نمی تواند از گلوگز، استفاده و یا آن را ذخیره کند، (گلوکز نوعی قند است که در خون جمع می شود و باعث بالا رفتن قندخون می شود.)

به عبارت دیگر فرد مبتلا به دیابت توانایی جذب قند خون تولید شده در بدن خود را ندارد، دراینجا دو حالت به وجود می آید، یا، پانکراس فرد دیابتی قادر به تولید انسولین نمی باشد (دیابت نوع یک) و یا سلول های گیرنده ی انسولین در بدن این فرد از جذب آن عاجز هستند (دیابت نوع دو).

یادم میاد یه بار یه کارشناسی توی تلوزیون می گفت: حدود 30 درصد افرادی که دیابت دارن، خودشون نمی دونن به این بیماری دچار هستن، یعنی خودشون اینو نمیدونن و اون جناب کارشناس که اینو می گفت، می دونست!! داریم همچین چیزی؟

بله داریم، تازه درصد جدیدی که اعلام شده، خیلی بیشتر از این حرف هاست .. تحقیقات نشون داده که از هر یازده نفر، یک نفر در جهان مبتلا به دیابت است و حدود 60 درصد افراد مبتلا، از بیماری خودشون خبر ندارن.

(تازه بعضی هاشونم اینجورین که وقتی بهشون میگی شما مبتلا به دیابت هستین، قبول نمی کنن و میگن، من؟ نه بابا … من سالمِ سالمم، خودتی که دیابت داری.)

تاریخچه ی دیابت:

جالبه بدونید بیماری دیابت قدمتی 2000 ساله دارد، اولین گزارشات در مورد دیابت توسط پزشک دربار فرعون سوم ثبت شده، او به پر ادراری (تکرر ادرار) از علائم این بیماری اشاره می کرد و همچنین جمع شدن مورچه ها در اطراف ادرار فرد را دلیل بر دیابتی بودن فرد می دانست.

پزشک یونانی Arateus در قرن اول میلادی بیماری دیابت را اینطور توصیف می کرد “ذوب شدن گوشت و اندام ها و خروج آن از ادرار” وی نام این بیماری را دیابت گذاشت.

تا قرن یازدهم میلادی دیابت به وسیله ی افرادی که ادرار را می نوشیدند، تشخیص داده می شد، به این افراد Water Testers می گفتند، از آنجایی که ادرار افراد دیابتی شیرین بود تشخیص این بیماری از این روش رایج بود. (اوه اوه حالم بهم خورد.. 🙄 )

دهه های 1700 و 1800 میلادی پزشکان متوجه شدند، که تغییرات تغذیه ای می تواند، در مدیریت بیماری دیابت موثر باشد، به همین علت به بیماران خود مصرف کمتر چربی و گوشت حیوانات را توصیه می کردند. اما این وسط یه پزشک باحالی هم بوده که به بیماران دیابتی توصیه می کرده برای درمان بیماریشون شکر فراوان بخورن، راستش منم نمی دونم فازش چی بوده، اما احتمال میدم از دست بیمارانش خسته شده بوده و قصد داشته هر چه سریعتر راحتشون کنه..

حدودا در اوایل دهه 1870 پزشکی فرانسوی در مشاهدات خود، دریافت که علائم دیابت در بیماران، به دلیل کمبود مواد غذایی به خاطر قحطی و جنگ بهبود یافته است، از آن به بعد او رژیم غذایی را به عنوان راه درمان دیابت برای بیماران خود توصیه می کرد.

اوایل قرن نوزدهم میلادی بود که اولین آزمایش شیمیایی برای تشخیص و انداره گیری قند در ادرار ابداع گردید، حاضرم شرط ببندم که نوشندگان ادرار (همون واتر تستر های خودمون) از خوشحال ترین افراد در اون زمان بودن. آخه اینم شد شغل؟! اه ..اه .. بیایید زودتر ازین موضوع بگذریم که دیگه حالم داره بد میشه..

فردریک بنتینگ دانشمندی کانادایی و همکارش دکتر Best درسال 1920 اولین افرادی بودند که ایده ی استفاده ازانسولین را برای درمان دیابت مطرح کردند.

همین دو دوست عزیز بودن که با تولید انبوه انسولین جان کلی آدم رو نجات دادن و البته خودشونم یه عالمه پول به جیب زدن، خب نوش جونشون ما که بخیل نیستیم… والا …

بذارید یه شعر واستون بخونم که به زمان شیرین و فرهاد برمی گرده اینطوری بیشتر به قدیمی بودن دیابت پی می برید:

شنیدم حضرت شیرین به فرهاد                    گرفت از خوردن خربزه ایراد

که قندت می رود بالا دوباره                        نداری غیر قرص قند چاره

خودت را وقت خوردن کنترل کن                 کمربند هوس را سفت و شل کن

خدا ناکرده چشمت می شود کور                   نه از نزدیک می بینی، نه از دور

شنیدی با پری خانم چه کردند                      مچ یای چپش را ارّه کردند

البته شعرِ شاعر خوب کشورمون آقای محمد روحانی ( نجوا کاشانی ) هنوز ادامه داشت، اما من دیگه اصل مطلب رو واستون آوردم. خب اینم یه خلاصه ای بود از تاریخچه ی دیابت، حالا باید بریم سراغ انواع دسته بندی های بیماری دیابت.

دسته بندی های دیابت:

خب دوستان بحث دیگه حسابی جدی شد، پس قشنگ و با دقت ادامه ی مقاله رو بخونید، آخه مطالبی که در ادامه گفته میشه تو امتحان میاد.. شوخی هم ندارم..

به طور کلی دو نوع دیابت اصلی داریم، دیابت نوع یک و دیابت نوع دو، در کنار دسته بندی اصلی دو نوع دیابت فرعی هم وجود دارد، که به ترتیب دیابت بارداری و پیش دیابت نام دارند.

_ دیابت نوع یک:

در این نوع دیابت بدن به اندازه کافی توانایی تولید انسولین را ندارد، افراد مبتلا به دیابت نوع یک معمولا در رنج سنی کودکان و نوجوانان قرار می گیرند و علت های بروز این نوع از دیابت اغلب ژنتیکی و وراثتی هستند، به دیابت نوع یک دیابت وابسته به انسولین هم گفته می شود.

_ دیابت نوع دو:

در نوع دوم دیابت بدن قادر نیست به خوبی از انسولین تولید شده استفاده کند، این نوع دیابت اکثر مواقع در افرادی دیده می شود که رنج سنی شان در بازه ی سی، چهل سال و بالاتر از آن قرار دارد. این نوع دیابت افرادی با اضافه وزن بالا و کسانی که رژیم غذایی ناسالم دارند را بیشتر درگیر می کند، البته ناگفته نماند که سابقه خانوادگی نیز در ابتلا به دیابت نوع دوم بسیار تاثیرگذار است. علت ابتلا به دیابت نوع دوم گرچه زمینه ی وراثتی هم دارد اما معمولا اکتسابی است.

البته امروزه به دلایلی چون سبک زندگی نادرست و مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم ابتلا به دیابت نوع دوم نیز به شدت در افراد جوان در حال افزایش است، که بسیار جای تامل دارد. به دیابت نوع دوم دیابت غیر وابسته به انسولین هم گفته می شود.

_ دیابت بارداری:

این نوع از دیابت در دسته بندی فرعی قرار می گیرد و در طی بارداری و اغلب بدون سابقه دیابت ظاهر می شود و اگر نکات لازم رعایت نشود و درمانی صورت نگیرد به دیابت نوع دو منجر می شود. مشکلاتی که دیابت بارداری در مادر و جنین ایجاد می کند گاهی جبران ناپذیر است.

در طی بروز این نوع دیابت ممکن است رشد جنین افزایش یافته و در آینده هیکلی درشت داشته باشد، که خود زمینه ساز بیماری هایی چون چاقی و کبد چرب خواهد بود،

و همچنین مادر نیز ممکن است، با مشکلات تنفسی و زایمان زودرس رو به رو شود. پس دیابت بارداری را باید جدی گرفت.

_ پیش دیابت:

دیابت پیش از دیابت نوع فرعی دیگری از دیابت است که علامت های لب مرزی و نامحسوسی دارد، در این حالت فرد هنوز مبتلا به دیابت نیست اما علائم کم کم پدیدار می شوند و فرد را درگیر می کنند.

خب حالا یه کاغذ و خودکار بردارید که بریم سراغ کوئیز … چیه؟ گفتم که اینا تو امتحان میاد..خیلی خب تا آخر مقاله صبر می کنم و بعد ازتون امتحان می گیرم. الان هم بزنید بریم سراغ بررسی علاِئم دیابت.

علائم دیابت چیست؟

_ تشنگی شدید، گهگاهی این تشنگی به صورتی است که با خوردن آب برطرف نمی شود و فرد دائما احساس عطش دارد.

_ تکرر ادرار، وقتی که گلوکز نمی تواند در پانکراس کارخود را به درستی انجام دهد، وارد خون می شود و باعث ایجاد تکرر ادرار و بی اختیاری در نگه داشتن ادار می گردد.

_ کاهش وزن، در برخی موارد سوخت و ساز بدن یک فرد مبتلا به دیابت در مقایسه با فرد سالم به شدت افزایش می یابد و موجب کاهش وزن می شود.

_ افزایش احساس گرسنگی، همانند تشنگی، گرسنگی هم احساسی است که اغلب افراد دیابتی بیش از حد معمول و به صورت کاذب درگیر آن هستند.

بد نیست اینجا به توصیه ی خانم شیرین هم اشاره ای داشته باشیم که می فرمودند :

” خودت راوقت خوردن کنترل کن                    کمربند هوس را سفت و شل کن “

_ تاری دید، تاثیرات بیماری دیابت بر اعصاب چشم بسیار زیاد و معمولا جبران ناپذیر است و اختلالات در بینایی در بیشتر افراد درگیر با دیابت رویت می شود.

حضرت شیرین نگران این موضوع هم بود، که به فرهاد می گفت :

” خدا ناکرده چشمت می شود کور                    نه ازنزدیک می بینی، نه از دور “

_ بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها و پاها

_ تاول زدن مکرر پوست

_ عفونت لثه

_ خستگی شدید و بی دلیل

موارد ذکر شده در بالا از علائم شایع بیماری دیابت هستند و در اغلب افراد دیابتی بروز می دهند.

البته عدم تحرک با اینکه جزو عوامل ابتلا به دیابت محسوب میشه، گهگاهی هم می تواند از علائم این بیماری مزمن باشد.

چی شد؟ الان عوامله یا علائمه؟!! بذارید قشنگ توضیح بدم.

عدم تحرک جزو علائم دیابت به حساب میاد، زیرا فرد مبتلا به دیابت معمولا دچار خستگی و بیحالی است و میل چندانی به تحرک از خود نشان نمی دهد.

نداشتن تحرک علاوه بر علائم دیابت، در دسته ی کارهایی که منجر به ابتلا می شوند هم قرار می گیرد، به همین دلیل است که اکثر پزشکان روزی حداقل سی دقیقه پیاده روی را چه به افراد دیابتی و چه به افراد سالم توصیه می کنند.

همراهان گرامی توجه کنین، از اتاق فرمان اشاره می کنن که رئیس گروه خستگان طی صدور بیانیه ای اعلام نموده که عدم تحرک هیچ ضرری ندارد … بله … مثل اینکه قراره ازما هم به خاطره انتشار مطالب غلط شکایت کنن.. این طور به نظر میرسه که بهشون بر خورده..

آقا راستش من از همون اول هم می خواستم این عدم تحرک رو از این مقاله حذف کنم، حالا از همین تریبون اعلام می کنم که ما اشتباه کردیم و دوستان خسته لطف بفرمایند به عدم تحرکشون ادامه بدن، اصلا کی گفته عدم تحرک دیابت میاره؟؟ هاان ..

شکر خدا، این مساله هم که به خوبی و خوشی حل شد، بریم سراغ درماااان..آقا درمان داریم براتون، اونم چه درمانی..

راهکار های درمانی و پیشگیری از دیابت چه چیز هایی هستند؟

خب الان، یه سری از دوستان میان میگن حرفات تکراری بود و ما این مطالب رو می دونستیم، یه چیز جدید بگو، البته خودتون اعتراف کنید که نمی دونستید و با خوندن این مطلب این همه اطلاعات کسب کردید، حالا ما فروتنی به خرج می دیم و این قضیه رو زیر سیبیلی رد می کنیم. شما هم لطفا به خوندن ادامه بدین که از اینجا به بعد قراره راهکار بدیم.

آقا خلاصه ی کلام اینکه شکر فرررااااوووون بخورید تا خوب بشید…این حرف من نیست، همون دکتر باحاله می گه..

(بااباااا بسه دیگه ..)

باشه خودم میدونم شورشو درآوردم، خب حالا بریم یکم جدی باشیم.

همه ی ما با علم به اینکه اگر تغذیه سالم و مناسبی داشته باشیم می توانیم از بسیاری از بیماری ها فاصله بگیریم و سالم بمانیم، اقدام به نصیحت کردن دیگران می کنیم اما در زمان عمل به این نصایح خودمان عقب کشیده و به قولی پشت گوش می اندازیم.

تحقیقات این را اثبات کرده که مواد غذایی سالم و تغذیه مناسب، علاوه بر تامین انرژی می تواند نقش دارو را نیز برای بدن ایفا کند، پس انسان بیش از آنکه دنبال درمان بیماری هایش باشد باید از ابتلا به آنها جلو‌گیری کند.

با کار های بسیار ساده ای چون کم کردن و در صورت امکان حذف کامل مصرف غذاهای پرچرب و شیرین که عامل اصلی ابتلا به دیابت نوع دوم است. غذاهایی که نشاسته و قند زیادی دارند همانند : برنج، نان سفید، نوشیدنی های انرژی زا با شیرین کننده های مصنوعی و… که باعث بالا رفتن افراطی قندخون می شود، می توان سلامتی را تضمین کرد.

ما با جایگزین کردن این مواد مضر با مواد مفید و سالمی همچون آب میوه های طبیعی و کم شیرینی، میوه های خشک و استفاده ی کمتر از قندها و همچنین انجام ورزش های ساده ای چون پیاده روی  می توانیم علاوه برسلامتی، عمری طولانی را نیز برای خود به ارمغان بیاوریم.

تنها کسی که تا آخرعمر همراه ماست بدنمان است، پس ما با سرمایه گذاری در زمینه ی تامین سلامت بدنمان می توانیم علاوه بر سلامت تن، سلامت روح و روانمان را هم تضمین کنیم و جلوی ابتلا به خیلی از بیماری های روان تنی را بگیریم.

برخی معتقدند تامین و استفاده از مواد طبیعی و سالم با این قیمت های سرسام آور از توان خیلی ها خارج است، ما این مطلب را رد نمی کنیم، حق دارند، اما آنها این موضوع را فراموش کرده اند که درمان بیماری دیابت و هر بیماری دیگری هزینه ی زیادی در پی خواهد داشت، بنابر گزارش روزنامه  رسالت در تاریخ دوشنبه 19 آبان سال 1399 سالانه بالغ بر یک میلیارد دلار، هزینه ی بیماران دیابتی است. و همچنین به گزارش خبرنگار ایرنا، در تاریخ 24 آبان ماه همان سال، تخمین فدراسیون بین‌المللی دیابت آن است که هزینه درمان دیابت و عوارض آن در دنیا تا 10 سال آینده از 800 میلیارد دلار می گذرد.

علاوه بر این هزینه ها خسارات جبران ناپذیری هم به بدن وارد می شود که گاهی منجر به مرگ نیز می شود، حال تصمیم گیری را بر عهده ی خودتان می گذاریم، پیشگیری هزینه ی بیشتری دارد، یا درمان؟

دوستان تا تموم نشده بذارید یه چی بگم، این دیگه واقعیه و اثبات شده، دانشمندا میگن خندیدن بعد از غذا به طور طبیعی قند خون را کاهش می ده، آقا منم می دونم دیابت خنده دار نیست، اما یکی از جالب ترین روش ها برای بهبود درمان دیابت ، خندیدن است.از همون قدیم هم گفتن : بخند تا دنیا به روت بخنده.

امیدوارم شمایی که تا اینجا ما رو همراهی کردید، قبل از خوندن این مقاله غذا خورده باشید، شاید نتونسته باشیم بخندونیمتون و با خودتون بگید همش مسخره بازی بود، ولی اگه حتی یه لبخند هم رو لبتون آوردیم بازم به کاهش قند خونتون کمک کردیم… اینو دیگه باید قبول کنید..

خب خیلی ممنون که وقت گران بهاتون رو در اختیار ما گذاشتین و تا پایان این مطلب مارو همراهی کردید و امیدواریم که اطلاعات این مقاله واستون مفید بوده باشه. هرجا که هستید شاد و سالم باشید..

 

پارکینسون چیست؟
ادامه مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *